Blog

9 November 2016

Idag vågade jag ställa in träningen och ta hand om mig själv när jag håller på att bli frisk och inte är fullt stark. Jag förstår att det här att vara frisk är kopplat till mitt självvärde på ett sätt som jag inte mår bra av.
Jag vet och känner att inre processer och hur jag dealar med svårigheter i livet påverkar mitt immunförsvar. Att jag oftast får feber som jag känner representerar ilska, att koka över, och ont i halsen som för mig är kopplat till att uttrycka och kommunicera. Och att det oftast hänt något där jag haft svårt eller rättare sagt inte vetat alls hur jag ska sätta/säga en gräns som gör mig arg. Som blir droppen.
 
Och jag har börjat förstå att hur bra jag än mår på mitt jobb i branschen, tar denna bransch, vård och omsorg, tar arbete på förskola ut sin rätt med jämna mellanrum, i form av sjukdom/vila. Tid till att ta hand om mig själv. Eftersom det inte finns tid till det riktigt på arbetstid. Inte tillräckligt. För att andas djupt, kissa när jag är kissnödig, tugga sin mat ordentligt, byta några ord med kollegor om vad som händer i barngruppen under dagen eller i våra liv för att bygga bra relationer som blir förebilder.
När grundvilkoren är att alltid räcka till lite för mycket, eller för lite egentligen, så tar kroppen sig sin vila i form av sjukdom med jämna mellanrum. Oftast 2 månader efter terminsstart, för jag håller emot det starkaste jag kan för att jag vill känna att jag mår bra, mitt liv är bra, jag har kontroll, alltså blir jag inte sjuk. För att vara frisk och röra sig och dansa ger mig så mycket glädje. Som jag inte längre vill villkora till mitt självvärde.
 
Och det är politiskt. Att överutnyttja i kvinnodominerade branscher. Att inte värdera med rätt resurser och förutsättningar. Till och med när sjuksköterskor och barnmorskor protesterar, nu i flera år, där det handlar om liv och död, så lyssnar inte de med rätt att fördela patriakala pengar. Ingen maktomfördelning har vunnits utan kamp.
 
Så nu vill jag stå för att jag är mänsklig, inte orkar omänskliga saker, att jag är värdefull alltid, och duger som jag är, inte bara när jag är frisk och kreativ. Jag vill ta plats med hela mig och inte dölja och skämmas för sanningen, verkligheten. Jag är inte ensam. Många av mina kreativa känsliga vänner och alla jag känner i branschen känner likadant. Men vi håller uppe skenet att det är rätt ok. Det är det INTE.
 
Jag är där jag är nu. Jag mår bättre på min nya förskola än jag någonsin mått, men förskolebranschen är förskolebranschen. Vård och omsorg. Förändring kommer att ske men den är inte här. Träd och revolutioner tar sin tid.
Men nu har jag mitt frö. Och jag har vattnet det med mina tårar och Mälarens vatten. Satt gränser för hur det kan växa. Och delar det med er.

15 November

Det var tuffare jag trodde att få till träning efter jobbet. Det som har blivit är ett par timmar på helg förmiddagar, 10 min morgonträning med ögonyoga på balkongen för mina närsynta ögon, akupressur, qigong och morgonyoga. Ibland en eller fler yinyoga positioner efter jobbet, och ibland 5 minuters housedans uppvärmning. Nu är det så att jag validerar en barnskötarexamen, så det tar en hel del tid. Det har varit en sorg. Men också en plan för mer långsiktig professionalitet. Mycket rör på sig på jobbet, och jag har hittat ett nytt och fortsatt centrerande och helande i 12-stegs grupper denna höst. Det är en stor livsresa för mig. Kul är att Marcella börjat träna på söndagar i Tanto och är så pepp på körsång och röstlek. Fortsättning följer!

30 Augusti

Jag har ingen formell utbildning i träning.
Det jag har är mina 3 år av dagliga dansstudier. Där fokus ligger på att röra sig med korrekt linjering – rak och avslappnad ryggrad och huvud, armar och ben som hittar rakt upp, ner och åt sidan, utan att snedbelasta skelettet, leder, muskler. Såsom vi gör som barn. Som sedan ändras i vårt glädje och rörelse fientliga samhälle och skola. När jag danstränade förmiddag och eftermiddag varje dag, var jag som i ett kroppsmedvetenhets korrigeringsrus. Aha, det är det här som är att fötter och ben pekar rakt fram när jag går. Insikter kom när jag rörde mig, insikter om min kropp.
Eller som nu, just det ja, bröstbenet maxlyft upp upp upp, med avslappning. Och aha, jag spänner lätt vänster hand som om jag håller något i handen när jag springer, fast det gör jag inte. Och den spänningen kan speglas i vänster fotsula. Oj, spänningen kommer tillbaks redan på nästa inandning. Oj oj. Ja ja. Lugnt och kärleksfullt får jag fortsätta påminna mig.
Det jag har är 1 år seriös yoga för Carlos Santiago, 2 år Taiji Quan och Qigong med Wang Yanji och Jana Särman. Under min uppväxt sprang jag långdistans. Efter att ha läst Born to Run, har jag börjat springa igen, med mer kärlek och lust. Boken “Barefoot Running: How to Run Light and Free by Getting in Touch with the Earth” hittade jag i sommar och tycker mycket mer om.
Boken “Yoga: The Spirit and Practice of Moving into Stillness” av Erich Schiffamann har lärt mig att bli min egen lärare. Att hitta och respektera min gräns. Att träna där. Med själ.
Och att jag har hittat min lust till självrespekt genom rörelse och regelbunden träning, först mjukt och sedan allt mer utmanande, efter önskemål inifrån mig själv. Med variationer efter dagsform.
Och att jag är väldigt bra på att lära ut “svåra” saker så att det blir lätt att lära sig. Jag hittar lätt egna supermetoder på 10 minuter för att lära sig att t.ex. åka longboard eller kula.

23 Augusti

Nu gör jag skiftet från semester med hellediga dagar till att börja arbeta igen. Jag har arbetat 2 veckor på Äventyret, en annan förskola inom enheten, med nya goa kollegor, blåbär på gården, skogen utanför staketet, vinbär, äpplen, klätterträd, vattentrappa, longboard workshops, hjulnings workshops, rörelselekar, dansrum varje dag, ja ni hör ju att glädje och kreativitet finns i överflöd där.
Det är nu jag kommer att fortsätta träna och dansa mer och behålla min starkare, flexiblare och uthålligare kropp under höst, vinter och vår. Den som jag fått i sommar med ett par timmars träning varje morgon.
Det går bra att lägga mig i tid, heja mig! – och då gå upp tidigare. Och då har jag ju tid för träning. Tio minuters avslappnande ögon och ansiktsyoga ute på markbalkongen bland stora tomatplantor och gurkört och sen 10 min morgonyoga enligt Adrienne på inne dansgolvet – så skön! Fruktsallad efter med äpple, banan, kiwi, russin och hackade hasselnötter.
Sen någon eftermiddag i veckan när jag slutar tidigare, direkt hem och Nature Crossfit! En gång i veckan är det yoga i Kronobergsparken nu i augusti med vegangänget – och bad på det. Och denna vecka är det prova på på Urkraft med västafrikansk och moçambikisk dans.
Det lättaste är att på kvällen cykla ner till stranden och klippan och glida i vattnet och simma mitt ut i fjärden.
Och så 5-10 min housedansträning på kvällarna. Mer självkärlek i form av träning och dans i kombination med lönearbete – det kan gå!

20 Augusti 2015

Jag har kunnat äta så mycket hallon och vilda körsbär jag vill i sommar. Detta är sommaren jag hittat 9 körsbärsträd gömda i grönskan där jag bor. Har börjat välja bort facebook på kvällar mer och mer och istället kvällssimma i ljummen fjärd, klättra och eftersofta på höga, varma klippan vid vattnet och träna housedans. Det gör mig lugn, stark och glad.

3 Augusti 2015

Det växer där jag bor. I år grönskar min balkong igen efter fyra icke-odlande tunga år. Tre små tomatplantor köpte jag på Kärrtorpstorg av en tomatentusiast som sa att de var 7e generationen av en favoritsort. Bönor och gurkört fick jag av en kompis. Det var rea på sex sorters kryddörter för 50kr och lavendel.
Mina fotsulor växer också i tjocklek. En kväll förra veckan bara kändes den helt plötsligt som en sula. Jag har tagit det mjukt med att gå och springa barfota och ha mina xeroskor som mest är en tunn sula. Ofta tror jag att fötterna inte orkar alla intryck det innebär att gå barfota, eller att det är kallt eller för blött. Men det har alltid gått. Och xeroskorna är så sköna att jag bara vill ha dem under dagen, även om jag blir trött i fötterna efter ett par timmars promenerande. Det tar tid att bygga tillbaka starka fötter. Jag blir glad av att känna vinden och solen på dem och vattnet blir härligt vått istället för jobbigt vått.

25 JULI 2015

Jag har varit på Åland i helgen. Jag morgontränade vid Hellestorp sjö.
Marielle Marklund, yogalärare i Piteå, gav mig en av mina livs rättningar. Jag har trott att jag har kunnat vara rak i ryggen. Men oj så fel en kan tro. I 30 år. Hon drog mjukt ner mina skulderblad så att mina axlar kändes som de åkte maximalt bakåt och bröstbenet gick upp i brygga. Jag kände mig sårbar. Och samtidigt så fri som jag aldrig känt mig, stabil och stolt. Första dagen hade jag träningsvärk i små små muskler bak i ryggen som inte fått jobba som de ska på så länge. Jag var också rätt ledsen och mycket sorg kom ut, det känns som jag har kutat lite i ryggen och knölat på mitt hjärta och mina lungor och burit på en hel del skam och rädsla. Jag har fortsatt att känna på mina nya axlar och min nya bröstkorg och mjukt andas in och föra den till frihet och stolthet när jag märker att den har fallit tillbaka ner. Detta är min starkaste mindfullness upplevelse, något som jag fortsätter att göra genom hela dagen. När jag går. Dansar. Ligger i sängen. Och i varje asana. Friare, stabilare och stoltare, here I come!

17 JULI 2015

Förra året hittade jag ett bra fästingspray – Achillea – som funkade helt ok. En röllekainfusion med citronella och eukalyptus från Veda Lila i Stockholm för 75kr. I år hade jag laddat för att göra egen från olika recept på nätet för att fylla på sprayflaskan med. Jag hade samlat på mig en hel del eteriska oljor som kostar en del. Jag var nöjd med Achillean, så jag gjorde min egen rölleka infusion – kokade upp röllekablommor och blad i en dl vatten och lät det svalna. Silade sen och droppade i
45 droppar citronella
30 droppar eucalyptus
20 droppar teatreeolja
15 droppar myrten
5 droppar kryddnejlika
Det hade säkert räckt med bara citronella och eucalyptus. Citrongräs ska också vara bra och cederträ och kamfer och lavendel. Det går också att göra avkoket på renfana. Jag förvarar den i kylskåp. Min blandning luktar jättegott och det känns så fräscht att inte vaccinera sig i onödan.

12 JULI 2015

Nu är träning och mat rätt på g. Men att gå och lägga sig, det tredje hörnet i må bra och ta hand om sej-triangeln, det är en utmaning för mig. Att avsluta dagen. Att inte unna mig lite mer fb och tv-serie-koppla bort, med medföljande mackor, chokladriskakor, glutenfri pasta eller barbecue nachos. När jag vet att min fysiska styrka och glädje är så mycket bättre när jag lagt mig senast 12. En jag kände sa att enligt kinesisk visdom är timmarna mellan 23 – 01 de som kroppen får mest vila av om vi sover då. Min kropp verkar vara sådan.
Att det ska vara så svårt att vara nöjd med dagen som gått. Klart är att jag behöver förändring i mina livsmål och action där. Och att när jag lever själv och inte har partnersex på kvällarna, att jag får ansvara för att kärleksbomba mej själv mer!

5 JULI 2015

När jag för 5 år sedan klagade på ont i ländryggen hos min naprapat och homeopat, sa de du måste börja träna. Det var där min stress satte sig. I min otränade rygg, mitt stöd i livet. Jag vill bara dansa och göra yoga och det är för dyrt, sa jag som var arbetslös då. Det finns billig yoga på Friskis&Svettis eller så får du väl ha ont, sa de.
Jaha. Sant och pinsamt var det, mitt eget ansvar blev så tydligt.
Det var det som fick mig att ta tag i min pyttelilla självdisciplin, som var helt otränad. Jag började med en till tre yoga övningar för ryggen hemma själv. Det var ju väldigt svårt motivera för mig själv att inte göra en övning om dagen. Speciellt när det innebar att ligga på knä med rumpan på fötterna och pannan i golvet!
Så öppnade jag min träningsdörr. Jag lade till fler yoga övningar, och gick på qigong för Jana Särman och ville träna det regelbundet själv också. Qigong och yoga verkar på olika sätt som är lika bra tycker jag, och jag kan inte välja att träna bara det ena.

Nu hade jag tränat ett par år yoga och Tai Chi Chuan och en massa dans innan och har en del att ta av vad gäller rörelser och vad en ursprunglig kroppshållning är. Den vi hade som barn och som vi som vuxna kan spendera år av träning med rättningar för att komma tillbaka till.

Så började jag ta ansvar för min hälsa, både psykisk och fysisk. De hänger ihop. När jag ger mig själv träningstid mår jag bättre om jag är ledsen, arg, eller rädd. Speciellt när jag kommer ut. Sol eller moln, vind och natur får ju människan att må bra och känna sig som en del av världen. Det är medicin för kropp och själ.
Att vara varsam med sig själv. Att börja träna sin självdisciplin långsamt och mjukt för att bygga en stabil grund för resten av livet. Att låta den växa ur ett ekollon sakta för varje år, och bli ett träd.

14 JUNI 2015

Om du ska köpa saker må de vara vackra och überfunktionella!
Jag brukar springa med barfotaspringteknik när jag tränar min Nature Crossfit och fick ett bra tips om Xero Shoes på Geek Women Workout. Jag har använt mina tunnsulade tyg Tevaskor sista året, de är lite vadderade och sköna och innan det hade jag Vibram 5 fingers, men de är lite kalla ibland och plastar in tårna. Jag kollade in Xero Shoes när jag läst “Born to Run”, men tyckte väl då det verkade dyrt o lite krångligt och jag hade mina 5 fingers. Nu beställde jag deras do it yourself-kit, för de verkade kunna passa ens egen fot bäst. Och de är förhållandevis billiga – 350 kr inkl frakt. Igår pysslade jag ihop dem i lugn o ro. Valde och provade ut vilken snörning jag ville ha, Ultra-Minimalist version #1.
Och sen ut på stan för att handla mina favorit ekovegan örtkorvar som var på rea. Jag tog inte longboarden – jag ville bara gå fritt och inte bära på den. Jag tog en liten liten rygga (så fin och hallonrosaröd från decathlon, 30kr, också den ett fynd från Outdoor mässan förra helgen med gratis prova på Stand Up and Paddle och kayak mm), och det var så härligt att gå! De yttersta tårna, speciellt lilltårna kunde också spreta ut och ta sin plats, och ge fullt stöd och jag kunde känna luften med hela mina fötter. Ja. Jag blir så glad av sköna skor!
De som påverkar hela ens liv, hur jag rör mig, hur det känns att leva. Jag gick från Medborgarplatsen till Kungsträdgården, längs vattnet. Fastnade i slottsbröllopsavspärrningarna ett tag, hade missat att det var då.
Sen åt jag Vegan Soul Trains lyxiga korvgrill bricka med potatissallad (dubbelbaconburgaren med ost, stekta champinjoner, skinka och coleslaw var inte i produktion visade det sig) på Eco Now mässan. Sen fyndade jag 7 st Oumpf timjan & vitlök och kebabkryddade för 240kr.
Det vart ett par timmars promenerande. De små fotmusklerna var välanvända och lite trötta mot slutet. Vänstra fotens snörning var perfekt, men högra behöver jag fortsätta att justera, den drar lite mellan stor och pektån.
Det var allt från er bloggande lyckliga tränande sko, ryggsäcks och matkonsument Alexandra för denna gång.

Leave a comment